Синият цвят е любим на много хора, затова не е изненада, че намира приложение в интериора на дома. Как да декорирате дом в синьо, какви цветни комбинации може да използвате и за какво да внимавате?
Синият цвят в декора на дома
Синьото е универсален цвят в декора на дома, защото пасва на различни стилове в интериора и на всички сезони. Идеално е за морския декор през лятото и за снежната тематика през зимата. Освен това създава усещане за спокойствие и защитеност. Недостатъкът е, че ако прекалите с него може да направи жилището ви по-хладно, заради студеното излъчване, което има.
Синият цвят е подходящ за дома и защото се комбинира лесно с много други цветове, като в зависимост от „партньора“ си оставя различни послания. Класическа е комбинацията между синьо и бяло, френски нотки добавяте със синьо и червено, модерен поглед с нюанси на тюркоазено, свежо и усмихнато излъчване със синьо и жълто. Подходящи са също съчетанията между синьо и сиво, синьо и розово, синьо и оранжево. Синият цвят предлага и добра основа за флорален принт.
Особено модерна е комбинацията между синьо и бежово.
Друго предимство на синия цвят в декора на дом е, че ви предлага разнообразие от нюанси, между които да избирате. За детската стая са подходящи пастелните му вариации, докато в хола може да сте по-смели с кобалтови и наситени цветове.
Синият цвят е подходящ за декор на всяка стая у дома. Заради асоциацията му с водата, много хора го избират за водещ цвят в банята. В кухнята също стои добре, но трябва да се използва по-умерено, затова често присъства като акцент в домашния текстил или като цвят на кухненските шкафове.
Може да го използвате и за детската стая – ако е за момиче, комбинирайте го с розово и жълто, а за момчетата го съчетайте с пилотска или пиратска тема. В спалнята цветът участва по-скоро като акцент, но е възможно да го използвате и за стените, стига да се спрете на неговите сиво-сини нюанси. Тъмните му тонове са идеални за хола, защото привличат погледа и предлагат безкрайни възможности за промени в декора.
В зависимост от това на какво синьо сте се спрели, преценете дали да боядисате само една стена в класическия цвят или цялата стая. Много хора предпочитат да използват синьото като акцент в обзавеждането и интериорния тексил, като избират тапицерия, пердета, килими, одеяла, възглавници в този цвят и правят така, че да изпъква на стени в неутрални тонове.
Със синьото може да експериментирате с тематиката на декора. Избирайте между винтидж нотки на бледосиньо, лавандула и мръсно бяло в кухнята, средиземноморски мотиви с наситено синьо и ярки цветове в хола, класически крайбрежен стил с помощта на мебели от ратан, аристократични елементи, комбинирайки синьо със златно, или модернистично излъчване с черно-бели фотографии и тъмни мебели.
Помнете, че синият цвят никога не излиза напълно от модата при декора.

MaxDecor

designer of interior solutions


maxterm  ltd